Bra startfält på 1500 m i Raka Spåret

325 starter är anmälda till Raka Spåret i Sätra lördag den 6 februari och bland dem finns en rad landslagsaktiva som vill visa form inför Nordenkampen i Växjö helgen efter. Bland dem märks 3:39-löparen på 1500 m, Huddinges Staffan Ek, och JEM22-femman Anna Silvander, Lidingö, på 800 m.

Raka Spåret är en viktig observationstävling inför landskampen mot Finland och Norge veckan efter och därför kommer förbundskapten Karin Torneklint att vara på plats i Sätra. En av flera intressanta grenar är manliga 1500 m där Huddinge Staffan Ek gör årsdebut. Han sprang inne-EM förra vintern och tog sig i somras för första gången under 3:40 på 1500 m. Han möter bl a greken Andreas Dimitrakis som också gjort 3:39 liksom Hässelbys Nacerddine Hallil som har ett så bra personligt rekord utomhus som 3:36. Konkurrensen gör att det finns goda möjligheter att underskrida hallrekordet 3:43.44 vilket i så fall betyder 8000 kr eftersom loppet ingår i Bertil Bengtson Memorial.

Extra morot för sprinters
Vinnaren i manliga A-finalen på 60 m får en direktplats till Globen-galan den 17 februari vilket torde inspirera lite extra. (kvinnliga 60 m är inte med i Globen). I fjol vann Spårvägens Nil de Oliveira med en enda hundradel på 6.87 före klubbkamraten Carl Armfelt och förhoppningsvis blir det lika spännande i år.
På 800 m gör Lidingös Anna Silvander en intressant start efter att 2015 tagit ett stort utvecklingskliv då hon gick till semifinal på inne-EM, var femma på EM för 20–22-åringar och vann dubbla SM-guld i Söderhamn. I fjol satte hon hallrekord på Raka Spåret med 2:04.97 och förbättrade senare inneperser till 2:03.36 då hon vann ISM i just Sätra. Det ska bli spännande att se hur nära perset hon kan komma i årsdebuten!

20-metersmän i kula
Portugals Marco Fortes har ett personligt rekord i kula på hela 21.02 och stötte förra året 19.75. Han får hårt motstånd av JEM-vinnaren Mesud Pezer från Bosnien och Hercegovina vars pers är 19.99. Tyvärr har Sverige-ettan Leif Arrhenius, som bor i USA, fått förhinder och kommer inte till Sverige förrän senare.
Bland landslagsaktiva märks på 60 m häck Maja Rogemyr från IF Göta och Faluns Sofia Mossberg. Maja är sverigeetta i vinter med 8.43 och är dubbel svensk mästare på distansen. I startlistan finns också Malin Marmbrandt som inlett säsongen utmärkt och mycket väl kan hoppat uppåt 6.40 i längd.

Jonas Hedman

Lämna ett svar